Lokacije Povpraševanje
Odpadni les – prevzem starega, odpadnega lesa
Odpadni les – prevzem starega, odpadnega lesa

Odpadni les rešuje živa drevesa

Les je lep. Les je živ. Les je vseokoli nas. Zjutraj se zbudite na svoji postelji narejeni iz lesa. Odprete omaro iz lesa, da si izbereta oblačila. Verjetno hodite po parketu iz lesa. V šoli, službi, na kavici sedite za mizo in na stolih iz lesa. Les je tudi vedno bolj priljubljen kot modni okras v obliki verižic in obeskov. Zadnji modni hit so celo leseni metuljčki, damske torbice in okvirji za očala. Les se najbolj množično uporablja za gretje, gradnjo, pohištvo in proizvodnjo papirja.


Izvor lesa

Vemo, da je les organski material in da se nahaja v deblih dreves, kjer ga povezuje spojina lignin. A v resnici je ves pridobljen iz podrtih dreves. Drevesa pa pomenijo čistejši zrak, proizvodnjo kisika in varovanje zemlje in vode. Brez dreves, brez gozdov, bi bilo življenje precej težje kot danes.


Odpadni les in recikliranje lesa

Zato je zelo pomembno, da se poseka čim manj dreves in se čim več odpadnega lesa reciklira. Dober način, da pravilno ravnate z odpadnim lesom in varujete okolje je, da ga pripeljete v zbirne centre našega podjetja, Surovina. K nam lahko pripeljete leseno embalažo ali sortirani les.  Lokacije zbirnih centrov za odpadni les lahko vidite na povezavi https://www.surovina.si/lokacije.

Naši strokovni sodelavci pri predelavi odpadnega lesa najprej odstranijo kovinske in plastične delce ter delčke folije. Les nato potuje v predelovalno lesno industrijo, kjer ga dodajo k svojim izdelkom ali pa ga predelajo v lesne brikete. Odpadni les je tako lahko predelan v gorivo. Pobarvan les ne sme v reciklažo, zato se mora barva naprej odstraniti. Enako velja za lepilo in sledi plastike oziroma stekla. Recikliran les vsebuje manj vlage kot les, ki ni bil recikliran, zato je delo z njim lažje in pripomore v večji vzdržljivosti.


Nekaj zanimivih dejstev o lesu in drevesih

Les je surovina, ki je človeka spremljala skozi njegov razvoj in zgodovino. Čeprav se nam zdi les zelo preprosta surovina, ima veliko zanimivih in presenetljivih lastnosti. Izbrali smo tri zanimivosti o lesu oz. drevesih:

1. Na našem planetu je več kot 23.000 vrst različnih dreves.

2. Najstarejše drevo naj bi še vedno raslo na Švedskem. »Old Tjikko« naj bi bilo staro okoli 9.550 let. V času ko je začelo rasti je bilo britansko otočje še povezano s celinsko Evropo z mostom zaledenelega morja!

3. Prve zasnove rastlin, ki so imele debla (v bistvu olesenele praproti), so nastala nekje 395 do 400 milijonov let nazaj. Vse preostale rastline, katere nimajo debel, imenujemo zeli.
 

Vse gozdove na svetu bi lahko izgubili že v 100 letih!

Čeprav les jemljemo kot samoumevno surovino pa je ne bi smeli. Nič kaj prizanesljivi nismo do gozdov, saj smo v letošnjem letu po vsem svetu izgubili kar 13 milijonov hektarjev gozdov. Če bomo nadaljevali s takšnim tempom, v 100 letih ne bo več gozdov.  Če ne ustavimo izsekovanja gozdov, bo izumrla več kot polovic živalskih in rastlinskih vrst. Vsako minuto so izsekani 3 hektarji gozdov, samo zaradi naših potreb.

10 % vseh gozdov je sedaj varovanih in tam je prepovedano izsekovanje, toda to je zgolj malenkost in še tega varovanja se marsikje ne upošteva.

Gozdu, drevesom, lesu z današnjo prekomerno sečnjo grozi izumrtje. Skupaj z gozdom pa bodo izumrle tudi neštete živalske vrste! Ozemlja, na katerih se les poseka ali požge, ostanejo neplodna in opustošena. Takšen scenarij je potrebno preprečiti s širjenjem ekološke zavest in povečanim recikliranjem dreves. 

Znanstveniki so poleg vsega izračunali, da bi za potrebe človeštva potrebovali le 10 % vseh gozdnih površin. Izrabljamo veliko preveč gozdnih površin, kot bi jih bilo potrebno. Edina rešitev je recikliranje čim večjega odstotka odpadnega lesa.

Obvarujte našo naravo in omogočite lesu še eno življenjsko dobo.  Zato pripeljite v naše zbirne centre vaš odpadni les in takoj storite nekaj zase in za druge. 

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje