Lokacije Povpraševanje
Odkup železa – cena odpadnega železa in lokacije odkupa
Odkup železa – cena odpadnega železa in lokacije odkupa

Odkup železa oz. odkup jekla koristi okolju!

V podjetju Surovina nudimo odkup kovin, kamor spada železo/jeklo. Najpogostejši izdelki iz železa oz. jekla, ki jih fizične osebe prinesejo v odkup so:
razna vrtna orodja,
deli mehanizacije za urejanje okolja,
deli kmetijske mehanizacije,
vrtne ograje,
razna okovja,
jeklene posode,
radiatorji,
železni oz. jekleni ostanki pri gradbeništvu itd.
 
Več informacij za odkup kovin za fizične osebe je na voljo na https://www.surovina.si/fizicna-oseba.


Kaj pravzaprav je jeklo?

Da pojasnimo zgodbo jekla, jo moramo začeti z železom.
Železo v naravi ne obstaja v čisti elementarni obliki, ampak običajno v kombinaciji s kisikom in žveplom.
Jeklo samo pa je železova zlitina, pri kateri je poleg samega železa najpomembnejši zlitinski element ogljik. Ogljika je v jeklih razmeroma malo, lahko pa so dodani še drugi legirni elementi, ki predstavljajo manj kot 2 odstotka mase. Kljub temu imajo najpomembnejši vpliv na uporabne lastnosti jekel.
V osnovi ločimo ogljikova jekla, nerjavna ali legirana (vsebujejo krom) jekla in orodna jekla.  

 

Pri odkupu kovin seveda ne rabite ločevati različnih vrst jekla, saj to storijo naši usposobljeni sodelavci na naših enotah po vsej Sloveniji.
Lokacije zbirnih centrov Surovina si oglejte na tej povezavi https://www.surovina.si/lokacije.
 

7 zanimivih dejstev o železu oz. jeklu

  1. Prve talilnice železa so odkrili v 4.000 letih starih najdiščih v starem Egiptu in Mezopotamiji.
  2. Skozi stoletja in tisočletja so pridobivanje železa izpolnjevala različna ljudstva in civilizacije (Hetiti, Grki, Rimljani, Kitajci, Indijci in mnogi drugi).
  3. V zadnjih dvesto letih predvsem različni evropski in ameriški izumitelji izpopolnijo masovno pridobivanje kakovostnega jekla iz železa.
  4. S kakovostnim jeklom se je pričela doba gradnje nebotičnikov, neskončnih železnic, avtobusov, avtomobilov, vsega, kar se nam danes zdi samoumeven del sodobne civilizacije.
  5. Jeklo najdemo tudi v embalaži, npr. v neštetih pločevinkah za pijačo.
  6. Jeklo pri recikliranju ne izgubi svojih lastnosti. Jeklo se lahko reciklira praktično neomejeno in je zato prvak v odkupu kovin.
  7. Danes je na globalni ravni od na novo proizvedenega jekla kar 42,3 % recikliranega materiala. Odkup kovin ima torej zelo pomembno naravovarstveno in ekonomično funkcijo.  
 


Jeklo gradi naš svet

Ste vedeli, da se letno po vsem svetu proizvede kar preko 1.600 milijonov ton jekla?
Kar polovico vsega jekla na svetu proizvede Kitajska (808 milijonov ton). Sledita Japonska (104,8 milijonov ton) in Indija (95,5 milijonov ton).
Daleč največji proizvajalki jekla v Evropi sta Rusija s 70.1 milijona ton in Nemčija s 42.1 milijona ton jekla na leto. Vse to na leto. Leto za letom ta številka raste!
 
Po vsem svetu je dandanes v obtoku tudi kar 100 milijard pločevink za pijačo. Delež recikliranih pločevink iz jekla dosega kar 63 %, pravijo podatki Inštituta za reciklažo jekla!  Še ena zmaga za odkup jekla in njegovo recikliranje, torej.
Ker se iz ene tone ulite jeklene plošče lahko proizvede tudi do 300.000 novih pločevink, se zaradi prihrankov energije sprošča za kar 85 % manj emisij v zrak in 75 % emisij manj v vode. Ob vsem tem se naredi še občuten, 40 %, prihranek energije.
 
Odkup jekla in njegovo recikliranje prinaša tudi pomembne prihranke primarnih surovin, ki jih seveda drugače ne moremo nadomestiti. Tako 1 tona recikliranega jekla ustvari prihranek 1,5 tone železove rude, 565 kg premoga in še 190 kg apnenca. Recikliranje zmanjša tudi rudniške odpadke in seveda porabo energije.
 
Glede na to, kako jeklo dobi svojo končno podobo, ločimo dve skupini jekel.
Prva skupina jekla dobi svojo podobo z litjem, zato jih imenujemo jeklena litina.
Druga, večja skupina, pa dobi svojo končno obliko z gnetenjem, zato spadajo v gnetne zlitine. 
 
Odkup železa / jekla je pametna in ekološka rešitev
Jeklo ima praktično neomejeno življenjsko dobo. Lahko se ga reciklira znova in znova. Letni delež recikliranja jekla je višji celo od recikliranega papirja, plastike in stekla skupaj. Mogoče je pločevinka, iz katere ste si privoščili pijačo, včasih bila del velike čezoceanske ladje? Ali je desetletja dolgo bila steber mostu. Ko jo boste odvrgli v keson za recikliranje bo lahko že kmalu postala del motorja avtomobila, ki ga boste mogoče kupili prav vi?
 
A še vedno je recikliranega manj kot polovica vsega jekla.
Zato, ko pomislite na jeklo in vse druge železne izdelke, ki jih imate doma in jih ne potrebujete več, pomislite na odkup kovin. Bodite kot drugi ozaveščeni prebivalci planeta in poskrbite, da se bo vaše jeklo recikliralo. Ravnajte pravilno in ga dostavite v odkup železa/jekla v Surovino.
 
Splačalo se bo. Vam, okolju in vsem, ki bodo nasledili ta planet za nami.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje