Lokacije Povpraševanje
Odkup aluminija – cena odpadnega aluminija in lokacije odkupa
Odkup aluminija – cena odpadnega aluminija in lokacije odkupa

Odkup aluminija

Naše podjetje  Surovina prevzema barvne kovine, in sicer baker, medenino, cink, svinec in aluminij. V tem članku se bomo osredotočili na aluminij. V kolikor imate v lasti odpadni aluminij, ki ga ne potrebujete več, ga dostavite v odkup v poslovne enote Surovina. Seznam lokacij najdete na https://www.surovina.si/lokacije.


Kje vse lahko najdemo aluminij?

Aluminij je element, ki ga lahko najdemo v periodnem sistemu pod vrstnim številom 13 z oznako Al. V osnovi gre za zelo lahko in mehko kovino, ki pa se tudi v naravi veliko pojavlja. Najdemo ga lahko v Zemljini skorji in sicer kot tretji najpogostejši element takoj za kisikom in silicijem. Predstavlja kar 8 % njene mase. Aluminij je izredno lahka kovina, zato je primerna za razne konstrukcije, uporablja pa se predvsem v letalstvu. Aluminij pa lahko najdete tudi v vašem vsakdanu in sicer samo poglejte v svojo shrambo. Verjetno imate v njej aluminijasto folijo. Ker je aluminij lahek se veliko uporablja tudi za embalaže. Aluminij se nahaja tudi v zdravilih, dodajajo ga zlasti zaradi tega, ker hitro reagira. Vendar pozor! Aluminij ni tako nedolžen kot izgleda na prvi pogled, čeprav je dandanes prisoten že vsepovsod. Naše telo ga lahko začne absorbirati, kadar nam primanjkuje mineralov. Aluminij se v nekoliko drugačni obliki nahaja tudi v dezodorantih in je lahko povzročitelj raka, zato se ga moramo na tem področju izogibati. V kombinaciji s kislimi in jedkimi tekočinami lahko pride do nastanka strupov, ki nam lahko škodijo.
 Zanimivosti o uporabi aluminija

 1. Aluminij je bil odkrit pred komaj 160 leti. Aluminija je v Zemljini skorji kar 8 %. Toda, zakaj ni bil odkrit prej? Zaradi tega, ker se nikoli ne pojavi v naravi v primarni kovinski obliki.
 2. Aluminij je veljal za surovino kraljev in prominentnih ljudi. Napoleon III, prvi predsednik francoske republike je svojim gostom stregel večerje na aluminijastih krožnikih. Morda se vam zdi to nenavadno, ampak aluminij je včasih bil več vreden kot zlato.
 3. Celo slavni avtor Charles Dickens je bil izredno navdušen nad aluminijem – poimenoval ga je kovina prihodnosti.
 4. Aluminij je igral pomembno vlogo v poletu na Luno. Kot izredno lahka kovina je bil zelo uporaben za izgradnjo raket.
 5. Aluminij je bil izredno pomemben v 2.svetovni vojni – veljal je za pravo strateško kovino. Uporabljali so ga za gradnjo različne infrastrukture, v letalski industriji in pri uporabi radarja. Z 2. svetovno vojno se je aluminij pričel tudi reciklirati.
 6. Ko je Edison ustvaril transmisijske naprave za prevodnost elektrike, je aluminij veljal za eno izmed najdražjih kovin in v te namene so morali uporabljati baker, saj je predstavljal cenejšo rešitev.
 7. Masovna proizvodnja aluminija se je pričela komaj v 20. stoletju.

Odkup aluminija za recikliranje

Aluminij je ena izmed surovin, ki z večkratno reciklažo ne izgubi nobene lastnosti. Vse ostane enako kot je bilo prej. V kolikor imate v lasti odpadni aluminij, kontaktirajte naše podjetje Surovina in se dogovorite za oddajo oziroma odkup in prevzem aluminija.


Nekaj zanimivih dejstev o recikliranju aluminija

 1. Aluminij je kovina in kot vse kovine je njegov proces razkrajanja zelo dolgotrajen. V naravi se bo sam od sebe začel razkrajati komaj čez 80 do 100 let. Ne odvrzite pločevink ali aluminijaste embalaže v naravi, raje jo zberite na kup in pokličite naše podjetje Surovina.
 2. Celoten proces reciklaže ene aluminijaste pločevinke traja dva meseca. Toda nobena lastnost aluminija se med reciklažo le-tega ne izgubi.
 3. V Združenih državah Amerike ljudje letno odvržejo toliko aluminija, da bi lahko s tem odpadnim aluminijem zgradili celotno letalsko floto.
 4. Kadar v naravo odvržete eno aluminijasto pločevinko, s tem povzročite toliko škode, kot da bi na tla zlili pol litra bencina.
 5. Recikliranje aluminija resnično pripomore naravi in naši družbi. Recikliranje ene aluminijaste pločevinke sprosti toliko energije, da bi lahko le-ta napajala 100 watt žarnico za 20 ur, računalnik za 3 ure in televizor za 2 uri. Neverjetno, kajneda?
 6. Dejansko si sploh ne moremo predstavljati, kakšne količine aluminija so reciklirane po svetu. V eni minut je na svetu recikliranih približno 113,200 aluminijastih pločevink.
 7. Reciklaža enega aluminijevega izdelka prinese toliko prihranka energije, da bi lahko na pametnem telefonu poslušali celoten glasbeni album.
Naše podjetje Surovina vam omogoča odkup aluminija. Kontaktirate nas lahko preko telefonske številke ali preko elektronske pošte, ali se oglasite v naših poslovnih centrih. Odkup aluminija je tako mogoč za fizične osebe kot tudi za podjetja. Za slednje naše podjetje Surovina pripravi celovito ponudbo, ki vključuje vse od ogleda odpadne surovine do recikliranje oziroma predelave le-te. Cena odkupa odpadnih surovin je odvisna od kvalitete kot tudi kvantitete, zato se bomo najprej dogovorili za ogled vaše odpadne surovine. Nikar ne oklevajte, pokličite nas takoj!

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje