Lokacije Povpraševanje
Odkup bakra, cena bakra in lokacije odkupa
Odkup bakra, cena bakra in lokacije odkupa

Odkup bakra

Odkup barvnih kovin, kamor spadajo izdelki iz bakra, medenine, cinka, svinca in aluminija, je gospodarsko in okoljsko zelo pomemben.
 
Bogato založene trgovine in mojstri nam opremijo domove s kopico uporabnih naprav in napeljav. Velikokrat niti ne vemo zakaj so iz določenih materialov ali kaj se skriva pod zunanjostjo naprave. Velika verjetnost je, da so v njih barvne kovine, ki omogočajo učinkovito delovanje naprav, dolgotrajno uporabnost napeljav in nas ščitijo pred negativnimi vplivi na zdravje.
 
Spoznajmo posamične barvne kovine bolj podrobno, ker si to vsekakor zaslužijo.
Začeli bomo z najbolj uporabljano kovino v industriji. Spoznajte baker.
 

3 super lastnosti bakra

1.   Je izjemno električno prevoden. Samo zlato je bolj električno prevodno kot baker. (Je pa veliko, veliko cenejši.)
2.   Je biostatičen oz. bolj razumljivo povedano – bakterije ne preživijo stika z bakrom.
3.   Ne rjavi in je tudi zato najpogosteje uporabljena kovina v industriji. Zato je odkup bakra še toliko bolj pomemben.
 
Zaradi teh fantastičnih lastnosti boste baker našli v elektroinštalacijah (ja, elektrika zaradi katere lahko berete ta članek na internetu se prenaša po bakrenih žičkah), sanitetnih in vodovodnih inštalacijah (cevi, pipe, radiatorji, ventili), klimatskih napravah, računalniških čipih, sončnih kolektorjih, žlebovih, strehah, hibridnih motorjih avtomobilov …
 
En dober razlog, zakaj baker najdemo tako v klimatskih napravah kot kljukah?
Ubija bakterije in prepreči širjenje bolezni.
 
Zakaj baker uporabljamo za cevi za vodo in pipe?
Ker ne rjavi. In, ker ubija bakterije. To je pomembno za vsak dom. Pomislimo pa še na koristno funkcijo v večjih ustanovah, kot so bolnišnice.
 
Bravo za baker! Preverite torej doma ali tudi odslužene naprave ali napeljave vsebujejo baker. Pripeljite odslužene naprave in napeljave v naše prevzemne centre, kjer jih bodo prevzeli in odkupili naši usposobljeni in prijazni sodelavci. Oglejte si seznam prevzemnih centrov in kontaktne podatke na https://www.surovina.si/lokacije.

 

10.000 let stara zgodba o človeku in bakru
Zgodba bakra se prične pred daljnimi 10.000 leti na Cipru. Tam so ga najbrž prvič začeli rudariti. Ime Ciper je namreč skozi veke postalo ime »baker«. Na prvi pogled ni vidne povezave a spomnimo se, da je moralo miniti še kakšnih pet tisoč let, da so zatem zgradili piramide v Egiptu. Še skoraj pet tisoč let kasneje pa torej govorimo o bakru.
 
Čist in v naravi ima svetlo rdečo barvo. Je trd element, ki pa se ga da enostavno oblikovati. Gotovo ste že slišali za pojem »bakrena doba«. Ta je bila med 4. in 3. tisočletjem pred n.št. Bakreni dobi je sledila bronasta doba.
Kaj pa je bron? Zlitina bakra in kositra.
 
Krasna lastnost bakra je njegova sposobnost, da ga recikliramo znova in znova in ohrani vse svoje lastnosti. Zaradi tega je izkopano relativno malo bakra, ker se ga od nekdaj veliko reciklira. Samo kakšnih 12 % celotnih zalog po svetu je že izkopanih. Res pa je, da zaradi megalomanskih gradbenih projektov Kitajske in hitre rasti tehnološke elektro industrije, povpraševanje prekaša ponudbo. Zato je odkup barvnih kovin oz. odkup bakra zelo pomemben, saj z reciklažo zadostimo povpraševanju in varujemo naravo pred nadaljnjimi posegi.
 
Baker se torej pridobiva in reciklira že 10.000 let. Nadaljujte to pametno tradicijo. Prinesite naprave oz. napeljave z bakrom v odkup v zbirne centre Surovina.
 

Medenina

Zgodba o bakru se nadaljuje tudi v medenini, ki jo uporabljamo že 3.000 let. Medenina je namreč zlitina bakra in cinka v razmerju okoli 65:35.
Iz medenine se izdelujejo predvsem vijaki, kovice, vodovodne pipe, grla žarnic, tulci za naboje, ventili in podobno. Baker je svetlo rdeče barve, cink sive, njuna zlitina medenina je po barvi podobno zlatu. Najbrž je tudi zato priljubljena za izdelavo okrasnih predmetov kot so svečniki, obtežilniki, kljuke, tolkala na vratih in kipi.
 


Cink

Je četrta najbolj uporabljena kovina na svetu. Koristen je tako v industriji kot tudi za človeško zdravje (a ne v isti obliki).
Indijci so čisti cink začeli proizvajati v 12. stoletju. V Evropi pa poznamo čisti cink od 16. stoletja. Ime »Zinke« naj bi mu dal kar sloviti zdravnik Paracelsus.
 
Cink je sinonim za dolgoživost. Pocinkano železo namreč zdrži kar 120 let preden je na njega ponovno potrebno nanesti cink. V ta namen, torej cinkanje ali galvanizacijo železa, se tudi porabi največ cinka (okoli 55 % svetovne proizvodnje).
Veliko cinka se porabi tudi za proizvodnjo različnih vrst baterij, v katerih se cink kombinira z drugimi materiali (npr. ogljik ali klorid ali zrak itd.).

Mešanica cinka in bakra, ki vsebuje do 45 % cinka se imenuje legura. Le-ta se uporablja za dele komunikacijske opreme, strojno opremo pri računalnikih, glasbene predvajalnike in tudi ventile za vodo.
 
Nadaljujte zgodbo začeto pred 10.000 leti in izkoristite odkup barvnih kovin oz. odkup bakra, ki vam ga nudimo v podjetju Surovina.
 

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje