Lokacije Povpraševanje
Ločevanje odpadkov
Ločevanje odpadkov

Ločevanje odpadkov – Kakšne vrste odpadkov poznamo? Kako pravilno izvajamo ločevanje odpadkov?

Dandanes je ločevanje odpadkov vedno bolj aktualna tema, ki lahko pomembno pripomore k reševanju problema prevelike količine odpadkov. Če ne bomo resno pristopili k ločevanju odpadkov, nas bodo smeti dobesedno zasule.  Letno nastaneta na svetu okoli 2.12 milijardi ton odpadkov. Če bi bile te smeti tovornjaki, bi lahko z njimi obkrožili naš planet za štiriindvajsetkrat. Po večini zavržemo stvari, ki smo jih uporabljali le šest mesecev. Vsako leto proizvedemo za 3 % več odpadkov kot prejšnje leto. Tudi porabimo več stvari kot smo jih nekoč. Letno zavržemo več kot 5 milijard pločevink. Te se seveda lahko popolnoma reciklirajo v nove, toda če so odvržene nepravilno v naravi, lahko samo pripomorejo k onesnaževanju – k zastrupljanju voda, tal, rek, potokov in našega okolja. Odlaganje kakršnihkoli odpadkov vodi v našo pogubo. Plastika, guma, steklo so snovi, ki so zelo slabo razgradljive oziroma zelo težko se bodo začele razkrajati same od sebe. Pomembno je, da poskrbimo za svoje okolje. Ni potrebno veliko, da ga ohranimo čistega.


Kaj lahko storimo za okolje?

Tudi sami lahko veliko postorimo za našo naravo in naše okolje. Začnemo lahko že pri sebi doma. Pomembno pa je, da odpadke ločujemo pravilno. V nasprotnem primeru lahko dobite celo kazen. Zato si poglejmo, kako pravilno ločujemo odpadke. Odpadki se delijo v več kategorij, in sicer na papir, steklo, embalažo, biološke odpadke, kosovne odpadke, nevarne odpadke in mešane odpadke. Poglejmo si, kateri odpadki spadajo kam.  


Odpadni papir


Kaj sodi v zabojnik za papir: kartoni, časopisi, letaki, papirnate vreče, knjige, ovojni papir, katalogi.
Česa ne smemo odlagati v zabojnik za papir: tetrapakov, toaletnega papirja, povoščenega papirja, papirja z ostanki živil, umazanega papirja.


Odpadno steklo

Kaj sodi v zabojnik za steklo: steklenice, steklena embalaža, kozarci, stekleničke od parfumov in kozmetične stekleničke. Pokrovčke odlagamo v zabojnike za embalažo.
Česa se ne odlaga v zabojnik za steklo: žarnic, ogledal, avtomobilskega stekla, okenskega stekla, večjih kosov stekla. Ti se zbirajo v poslovnih enotah podjetja Surovina. Lokacije so dostopne na: https://www.surovina.si/lokacije/.


Odpadna embalaža

Kaj sodi v zabojnik za embalažo: vse plastenke, jogurtovi lončki, pločevinke hrane in pijače, konzerve, vrečke in folije, stiropor, najlon in kovinski pokrovčki.
Česa ne odlagamo v zabojnik za embalažo: trde plastike, embalaže nevarnih odpadkov.


Mešani odpadki

Sem spadajo stari gumbi, povoskan papir, umazan papir, čistilne gobice, elastike, peki papir, sponke, izrabljena pisala, odpadki gume ter usnja, odpadki iz keramike in porcelana ter podobno.


Biološki odpadki

Sem sodijo ostanki hrane, sadja oziroma zelenjave, zemlja, rože, pokošena trava, čajne vrečke, papirnati robčki.
Sem ne sodijo: cigaretni ogorki, pepel, meso in kosti.


Kosovni odpadki 

Pohištvo, vzmetnice, kopalniška oprema, talne obloge in vsi večji odpadki, katerih se ne da odložiti v zabojnike.
Letno potekata dve zbiralni akciji za kosovne odpadke.


Nevarni odpadki

Sem sodijo: akumulatorji, zdravila, čistila, baterije, škropiva, žarnice, pesticidi, jedke tekočine, razkužila.
Pomembno je vedeti, da v zabojnike za steklo, papir in embalažo ne oddajajte umazanih odpadkov oziroma odpadkov z ostanki hrane ali česarkoli drugega, kar ne sodi v te zabojnike.


Odpadki – dobro ali zlo?

Eno samo gospodinjstvo letno proizvede več kot 1 tono odpadkov. To se nam zdi skoraj nepredstavljivo. Letno zavržemo toliko odpadkov že zaradi našega hitrega življenjskega sloga. Kupujemo ogromne količine stvari, da bi šli v korak z drugimi, nato pa jih odvržemo. Zato moramo zmeraj pazljivo premisliti, kaj sodi v kateri zabojnik za odpadke. Ločevanje odpadkov predstavlja prihodnost in je pe kako smiselno. Si lahko predstavljate, kaj se dogaja v mestih, kjer ni poskrbljeno za odpadke?  


Potrudimo se pri ločevanju odpadkov

Pri ločevanju odpadkov doma je pomembno, da se držimo zadanih smernic in ločujemo odpadke vestno in odgovorno. Omogočimo našim zanamcem lepši planet, kot je bil omogočen nam. V podjetju Surovina si prizadevamo za čistejše okolje in za boljšo prihodnost. Odpadnim surovinam želimo omogočiti več življenjskih dob in verjamemo v ponovno uporabo energije ter materialov.
Odpadke ločujte doma in jih oddajte na ekoloških otokih, ki so sestavljeni iz raznih zabojnikov. Če imate v lasti odpadne kovine ali nekovine, ima naše podjetje Surovina v skoraj vseh slovenskih krajih poslovne enote, kamor lahko po predhodnem dogovoru odpeljete svoje odpadne surovine. To velja za fizične osebe kot tudi podjetja. Za slednje naše podjetje Surovina pripravi celovito ponudbo, ki vključuje vse od ogleda odpadne surovine do recikliranja oziroma predelave le-te. Kontaktirate nas lahko s pomočjo telefonskega klica ali preko elektronske pošte. Cena odkupa odpadnih surovin je odvisna od kvalitete kot tudi kvantitete, zato se bomo najprej dogovorili za ogled vaše odpadne surovine. Nikar ne oklevajte, pokličite nas takoj!

 
locevanje_odpadkov.jpg
posode_za_locevanje_odpadkov.jpg

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje