Lokacije Povpraševanje
Prevzem odpadne bele tehnike – gospodinjski aparati, televizorji, monitorji, itd.
Prevzem odpadne bele tehnike – gospodinjski aparati, televizorji, monitorji, itd.

Odpadno belo tehniko lahko pripeljete k nam na brezplačen prevzem

Sodobnega načina življenja si ne znamo več predstavljati brez bele tehnike, kamor sodijo pralni stroji, pralno-sušilni stroji, sušilni stroji, hladilniki, zamrzovalne omare ter skrinje, pomivalni stroji, kuhalne plošče, pečice, vgradni seti, štedilniki, mikrovalovne pečice, nape ter ostali deli za belo tehniko. Kot vse naprave prej ali slej postanejo neuporabne in tukaj nastopi trenutek, da pokličete naše podjetje, Surovina.

Seznam naših zbirnih centrov in njihove kontakte za prevzem odpadne bele tehnike preverite na https://www.surovina.si/lokacije.

Ne le odpadna bela tehnika. Naši domovi so polni tudi različnih malih gospodinjskih aparatov kot so sesalniki, električne metle, likalniki, cvrtniki, palični mešalniki. V kleteh, garažah, lopah in delavnicah kraljuje kopica različnega električnega orodja. Naše sobe pa zaseda vedno večja količina računalnikov, prenosnikov, tiskalnikov in drugih komunikacijskih naprav.

Te trende opažamo tudi v podjetju Surovina d.o.o. Odpadna oprema je namreč najhitreje rastoča vrsta odpadkov, ki raste kar trikrat hitreje kot druge vrste odpadkov. Stalen razvoj vedno novih vrst in generacij naprav povzroča, da nove naprave proizvajamo hitreje kot uspemo predelati odslužene naprave.


Potek reciklaže bele tehnike in ostalih naprav

Fazi prevzema naprav v zbirnih centrih sledi fizična razgradnja naprav. V njej ločimo sestavne dele glede na surovine, iz katerih so narejene. Ustrezne komponente gredo v drobljenje in pripravo za nadaljnjo obdelavo. Posamične dele naprav se predela v surovine za gorivo, del pa za nadaljnjo uporabo v proizvodnji novih naprav, kar je zelo pomembno s stališča varovanja narave in virov.

Posebna pozornost se nameni recikliranju hladilnikov in zamrzovalnikov, ki vsebujejo kemično spojino CFC, ki ne sme priti v stik s kisikom saj uničuje ozonsko plast. Zato se že v prvi fazi recikliranja odstranijo in uničijo nevarni plini, olja in zamrzovalne snovi.Danes v Sloveniji ustvarimo okoli 17 kilogramov tovrstnih odpadkov na leto. To pomeni kar okoli 34.000 ton odpadne bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov in različnih električnih in komunikacijskih naprav samo v Sloveniji!


Kaj pa globalne številke?

Situacija je podobna, vendar so številke seveda neprimerno večje!

Globalno naj bi namreč letno nastalo kar za okoli 40 milijonov ton električnih odpadkov!Gibanje števila proizvedenih pralnih strojev na Kitajskem pove vse. Leta 2000 je bilo na Kitajskem proizvedenih nekaj več kot 14 milijonov pralnih strojev. Leta 2010 pa že nekaj več kot 62 milijonov pralnih strojev. In v letu 2016 so proizvedli kar 76 milijonov pralnih strojev. Res je, da se je veliko tovarn preselilo na Kitajsko, a trend naraščanja proizvodnje naprav bele tehnike je očiten.
Dovoz odpadne bele tehnike v urejene zbirne centre je torej nujen, da ohranimo našo naravo čimbolj čisto in hkrati skozi reciklažo naprav zagotovimo čim več surovin za novo proizvodnjo, ki manj obremenjuje naravne vire.


Krepitev zavesti o oddajanju odpadne bele tehnike

Ravno zato v našem podjetju Surovina organiziramo številne akcije, ki so namenjene ozaveščanju o pomembnosti zbiranja ter ločevanja odpadkov. Da so te akcije dobro sprejete, pove podatek, da se v zadnjih letih v naših poslovnih enotah povprečno zbere 330 ton odpadne električne in elektronske opreme občanov.  Z oddajo odpadnih naprav v zbirnih centrih ne koristimo le naravi ampak tudi lastni denarnici.  Prepisana globa za fizične osebe je od 100 do 300 evrov. Prevzem odpadne bele tehnike v naših zbirnih centrih pa je brezplačen. Tudi zato je nezakonitega odlaganja bistveno manj kot pa v preteklosti. Napredek pri odgovornosti uporabnikov je torej vendarle opazen in tudi v Surovina verjamemo, da se bo statistika v prihodnjih letih še izboljšala. To pa lahko dosežemo le, če stalno ozaveščamo ter pozivamo ljudi k raznovrstnimi akcijami.

Pri ravnanju z odpadki nam zaupa že več kot 6000 podjetij, med njimi tudi Gorenje, Telekom Slovenije, Cimos, Mercator, Lek, RTV Slovenija ter številni drugi. Zaupajte nam tudi vi in pripeljite v naše zbirne centre odpadno belo tehniko in druge naprave.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje