Lokacije Povpraševanje
Odpadna plastika
Odpadna plastika

Odpadna plastika

Plastični materiali so del našega življenja in predstavljajo vse večji potencial za ponovno reciklažo. Plastiko delimo na embalažno in neembalažno plastiko. V vsakdanjem življenju srečamo več vrst plastike. Pravzaprav nas obdaja na vsakem koraku. Naše podjetje zbira vse tipe odpadne plastike, kot so:

PET (plastenke in plastična embalaža za shranjevanje pijač)

HDPE (plastenke za tekočine v neprehrambeni proizvodnji, na primer detergenti, mehčalci, olja)

FOLIJE (barvne in brezbarvne folije)

ABS (izdelki z večjo trdnostjo in obstojnostjo na zunanje vplive)

PVC (najbolj razširjena vrsta, ki jo danes nadomeščajo vse bolj okolju prijazni materiali)
Naše podjetje zbira vse vrste odpadne plastike, zato se lahko kadarkoli obrnete na nas in nas kontaktirate. Vse potrebne informacije boste dobili le z enim telefonskim klicem.
 


Poglejmo si, kaj pravzaprav je plastika?

Beseda plastika izhaja iz grške besede plastikos, ki pomeni oblikovati. Plastika je skupno ime za vrsto sintetičnih in polsintetičnih materialov, ki jih pridobivamo polimerizacijo ogljikovih spojin. Lahko jo predelamo v vlakna, folije ali polizdelke. Plastika predstavlja velik del naših življenj. Dejansko je povsod. Samo pomislite na svoj vsakdan. Zjutraj se zbudite ob zvoku električne budilke, katere ohišje je iz plastike. Nato vzamete v roke svoj mobilni telefon, katerega ovitek je prav tako iz plastike. Kavo si pripravite s pomočjo grelnika vode, ki je prav tako iz plastike. Kruh hranite v plastični posodi in zobe si ščetkate z zobno ščetko, katere ročaj je iz plastike. Še od doma nismo šli pa smo že našteli ogromno načinov, kje in kako se uporablja plastika. Ob prevladi plastike v naših življenjih pa pride tudi do odpada, ki pri tem nastane. Za pravilno ravnanje s plastičnimi odpadki in njihovo reciklažo se obrnite na naše podjetje. Lokacije si lahko ogledate na sledeči povezavi:  https://www.surovina.si/lokacije.


Plastika je povsod okoli nas

Plastika nas dejansko obdaja na popolnoma vsakem koraku. Največ plastike na svetu proizvede Kitajska (26 %). Sledi ji Nemčija z 12 %. Kitajska pa ni vodilna samo v izvozu novonastalih plastičnih produktov iz države, ampak tudi v onesnaževanju. Poleg Kitajske, k onesnaževanju pripomorejo tudi Indonezija, Filipini, Tajska in Vietnam. V morje letno skupaj odvržejo kar za 8 milijonov ton odpadne plastike. Glavni vzrok tega je hitra gospodarska rast teh držav in višji oziroma boljši življenjski standard prinese tudi večjo potrošnjo in temu sledi večja poraba plastike. Seveda v kombinaciji z neodgovornim odnosom do okolja!
V zadnjih desetih letih smo na svetu proizvedli več plastike kot v zadnjem stoletju. Proizvodnja le-te pa samo narašča. Na nas je breme, kaj storiti s toliko odpadne plastike in edina pravilna rešitev je vsekakor reciklaža.
Američani letno zavržejo 35 milijard plastenk. Prav tako porabijo največ plastičnih vrečk (okoli 380 milijard plastičnih vrečk na leto). Toda na naših trgih so se že začele pojavljati težnje po zmanjševanju plastičnih vrečk v trgovinah. Te so postale plačljive. To naj bi bila ena izmed strategij, kako zmanjšati porabo plastike.
Zaradi škodljivih snovi, ki se sproščajo v plastenkah, če so le-te izpostavljene močni svetlobi, so vedno bolj priljubljene steklenice. Naša družba se je že začela zavedati nevarnosti in onesnaževanja ter prenasičenosti s plastiko. Vsak posameznik mora doprinesti k spremembam in poskrbeti za svoje okolje.


Par zanimivih dejstev o plastiki

1.Macintosh je izumil gumo z namenom, da bi obvaroval bombaž pred vlago. Iznajdba gume datira nazaj v leto 1823.

2. Razvoj plastike se je začel že več kot 100 let nazaj. Ljudje so si prizadevali izdelati umetne materiale, ki bi bili bolj vzdržljivi kot naravni materiali. Prvi primer plastičnega material lahko najdemo v letu 1862 in sicer je bil delo Alexandra Parkesa. Danes ta primer material poznamo kot celuloid.

3. Vsi poznamo in uporabljamo glavnike. Te smo začeli uporabljati kot podaljšek roke. Skozi zgodovino so jih ljudje izdelovali iz kosti, slonovine, kovin, lesa in praktično skoraj vsakega materiala. Celuloid oziroma prvi primerek plastike je bil največkrat uporabljen za izdelavo glavnika.

4. Beseda plastika se je pojavila komaj leta 1925. Pred tem so uporabljali poimenovanje po ustvarjalcih, kot na primer Parkesine.

5. Vsak kos plastike, ki je kadarkoli nastal in ni bil recikliran, obstaja še danes. Plastika je izredno slabo razgradljiva. Samo pomislite na žvečilke, ki jih lahko vidite vsepovsod. Na pločniku, pod mizo, zalepljene na avtobusnih postajah. Verjetno datirajo že nekaj časa nazaj, saj se plastika začne razkrajati komaj po 700 letih. Popolnoma razgrajena pa bo čez 1000 let.

6. Skozi zgodovino smo si prizadevali za razvoj plastike zaradi njenih pozitivnih lastnosti, vendar ima plastika tudi ogromno negativnih lastnosti. Plastični produkti se kopičijo iz dneva v dan. Posebno velik okoljevarstveni problem predstavljajo plastične vrečke.
Letos je bilo na svetu proizvedenih več kot 5 trilijonov plastičnih vrečk. 160.000 plastičnih vrečk je po vsem svetu uporabljenih v eni sekundi.

7. 40 % odpadkov običajnega gospodinjstva predstavlja plastika.
 

Plastika je slaba za naše okolje, zato reciklirajmo!

Pravzaprav se ne zavedamo, da je plastika tako slabo razgradljiva. Statistika priča, da 91 % odpadne plastike ni reciklirane. Oceani so zasmeteni s plastiko. Približno 8 ton plastike konča vsako leto v oceanih, ki je smrtonosna za morske živali. Kiti, morske želve, morski levi, delfini, ptice in druge živali plastične vrečke zamenjajo za hrano. S polnimi želodci plastike živali množično umirajo od lakote in drugih zapletov, ki jih povzroči plastika. Te živalske vrste so začele že izumirati in situacija se bo samo še slabšala, če ne bomo nekaj storili za naše okolje. 44 % živalskih vrst ima v svojem prebavnem traktu sledi odpadne plastike!
Od leta 1950 je proizvodnja plastike izjemno narasla. Če bomo s takšnim tempom nadaljevali, bomo do leta 2050 proizvedli še 12 bilijonov ton. To je 35 000-kratna teža Empire State Buildinga. Evropa je vodilna v procentu recikliranja in sicer 30 % vse odpadne plastike je reciklirane. Dejansko je to zelo majhen odstotek in ravno zato je prevzem odpadne plastike tako pomemben.
Zavedati se moramo, kakšno nevarnost predstavlja odpadna plastika za okolje, zlasti njenih lastnosti, saj je zelo slabo razgradljiva. Reciklaža odpadne plastike bo pripomogla k zaščiti in varovanju našega okolja in vseh živih bitij. Naše podjetje Surovina se tega zaveda in stremi k zbiranju plastike in reciklaži. Prinesite odpadno plastiko v naše zbirne centre po vsej Sloveniji in poskrbite za svoje okolje!

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje