Lokacije Povpraševanje
Odkup embalaža
Odkup embalaža

Odpadna embalaža – papirna embalaža, steklena embalaža, plastična embalaža, les in sestavljena embalaža.

Odpadne surovine lahko zaživijo na novo z našo in vašo pomočjo.  
Odpadna embalaža se deli na več kategorij in sicer na stekleno embalažo, papirno embalažo, plastično embalažo, les in sestavljeno embalažo. Ljudje letno proizvedemo ogromne količine odpadkov in sicer pretresljivih 2.12 milijardi ton.


Papirna embalaža

V papirno embalažo sodijo časopisi, revije, zvezki, knjige, prospekti, katalogi, ovojnice, pisarniški papir, kartoni in papirnate nakupovalne vrečke. Papirna embalaža sodi v zabojnike za papir, ki jih lahko najdete na vsakem ekološkem otoku. Papirno embalažo moramo zložiti in stisniti, preden jo oddamo v zabojnik. Tako bo zasedla tudi najmanj prostora. Prav tako ne sme biti umazana ali vsebovati ostankov hrane.
Pomembno je, da pravilno odlagamo papirno embalažo in jo tudi recikliramo. Dandanes smo veliki potrošniki papirja v vseh velikostih in oblikah, letno porabimo približno 70 milijonov ton papirja. Letno zaradi potreb po lesu po vsem svetu podremo kar okoli 14 % vseh dreves. Poleg tega je za izdelavo enega samega A4 lista potrebnih kar 5 litrov vode. Recikliranje papirja je resnično najboljša odločitev za varovanje okolja in lepšo prihodnost.  


Steklena embalaža

Steklo samo je v naravi zelo težko razgradljivo in sicer se bo samo od sebe pričelo razkrajati šele po milijonu let. Veliko boljša opcija je, da steklo odložite v zabojnik, ki je temu namenjen in potem sledi recikliranje, s katerim se ukvarja naše podjetje Surovina. Večina steklenic, ki jih lahko danes kupimo v trgovinah, je že bilo recikliranih. Samo 30 dni traja, da pride reciklirana steklenica nazaj na trgovske police. Veliko lahko naredite za okolje že, če steklenice in manjše kose odpadnega stekla odložite v zabojnike za steklo. V zabojnik za steklo sodijo: steklenice in kozarci, steklena embalaža zdravil in kozmetike in druga steklena embalaža. Naše podjetje Surovina pa zbira večje kose odpadnega stekla in sicer pod to spada ravno steklo – avtomobilsko in okensko.


Plastična embalaža

Plastika je umeten polimer, ki se prav tako zelo težko razkraja v naravi. Eden izmed takšnih izdelkov je žvečilni gumi. Ta je nadloga današnjega časa, saj ga lahko najdemo zalepljenega vsepovsod. Žvečilni gumi se sam od sebe ne bo praktično nikoli razgradil. V nekaterih državah lahko dobite kazen v kolikor ga odvržete na ulici. Plastika predstavlja problem tudi pri onesnaževanju voda in gozdov. Velike količine plastike neodgovorno odlagajo v oceane, kjer se vanje zapletejo ali jih pojedo morske živali in posledično zaradi tega umrejo. V vsakdanjem življenju se večinoma srečujemo s plastenkami in plastičnimi posodami mehčalcev in kozmetike. Te praviloma odlagamo v zabojnike na ekoloških otokih. Pomembno je, da je ta embalaža vedno čista in izpraznjena brez sledi tekočin ali detergentov. Večje količine plastične embalaže oziroma večje kose plastike pa prevzemamo in zbiramo tudi mi  - Surovina, v naših poslovnih enotah, ki se nahajajo po vsej Sloveniji.


Les

Ena izmed naravnih surovin, ki pa vseeno dočaka svoj konec. Najpomembneje pri oddaji odpadnega lesa je, da so odstranjeni vsi kovinski, plastični ali kakšni drugi delci in da je odstranjeno tudi lepilo ter barva. Le tako bo lahko odpadni les šel v nadaljnjo predelavo. Očiščen les nato potuje v predelovalno lesno industrijo, kjer je dodan k izdelkom ali pa je predelan v lesne brikete. Povpraševanje po lesu narašča. Zato je za varovanje dreves pomembno, da se odpadni les predela v čim večjem obsegu.


Kaj sledi v prihodnosti?

V svetu, kjer je čedalje več onesnaževanja in nepravilnega odlaganja odpadkov, se zna zgoditi, da nas bodo odpadki enostavno zasuli. Kar se dogaja po svetu je zaskrbljujoče in pretresljivo. Oceani so polni smeti, morske živalske vrste izumirajo, zaradi tega ker se zapletejo v plastične mreže ali pojejo plastiko. Drevesa podiramo, da bi dobili vedno več lesa in posledično tudi papirja. Ne zavedamo se, da je recikliranje lahko lažja in boljša pot. S pomočjo recikliranja situacijo izboljšujemo in naredimo nekaj pozitivnega za naravo.
 
Zavedajte se, da lahko ogromno naredite in spremenite z majhnimi koraki. Spremenimo naše navade in omogočimo boljši in čistejši planet.  
 
Surovina vam ponuja različne rešitve povezane z različnimi odpadnimi surovinami. Ponujamo rešitve, odkup in prevzem odpadnih surovin tako za podjetja kot tudi za fizične osebe. Za vsako dodatno informacijo pa nas lahko kontaktirate po elektronski pošti ali preko telefonske številke.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje