Lokacije Povpraševanje

Velika humanitarna akcija Čisto veselje

23.02.2015

Obvestilo za javnost, Maribor, 23. februar 2015  Med 16. in 21. marcem 2015 bo na zbirnih mestih po vsej Sloveniji potekala akcija Čisto veselje, namenjena zbiranju odpadnega materiala s humanitarno noto. Z akcijo organizatorji želijo poleg ozaveščanja o pomenu zbiranja in ločevanja odpadnih materialov, državljanom omogočiti tudi, da po svojih zmožnostih doprinesejo k boljšemu jutri za otroke v stiski in med ljudmi širiti zavest o solidarnosti. Ves nabran odpadni material bo ovrednoten, izkupiček pa namenjen za počitnice otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski. Ti otroci namreč za vključevanje v organizirane prostočasne dejavnosti potrebujejo dodatnega spremljevalca, strošek tega pa mnogokrat ostane na plečih staršev, ki si tega ne morejo privoščiti.

Humanitarno akcijo sta v sodelovanju zasnovala podjetje Gorenje Surovina d.o.o. in projekt Botrstvo v Sloveniji. V duhu pomladanskega čiščenja organizatorji nagovarjajo vse Slovenke in Slovence, da odpadni material v tednu akcije pripeljejo na eno od več kot 30 lokacij po vsej Sloveniji ter s tem pripomorejo k lepšemu jutri otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.

Jure Fišer, direktor podjetja Gorenje Surovina, je ob začetku akcije dejal: »Pomemben del našega delovanja je tudi družbena odgovornost. Ker smo prisotni v številnih krajih širom Slovenije, smo se odločili za celostni pristop k družbeno odgovorni akciji. Povezali smo vse naše enote, jih še nekaj dodali in ljudem omogočili, da en teden v letu s svojimi odpadnimi materiali pomagajo otrokom v stiski.«

V Sloveniji vsakodnevno narašča število otrok, ki so vključeni v običajne osnovne šole in se srečujejo s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, kot so hiperaktivnost, različne oblike avtizma ter motnje koncentracije. Ti otroci potrebujejo dodatno pomoč, pri organiziranih prostočasnih dejavnostih njihove težave zahtevajo dodatnega vzgojitelja, stroške pa morajo običajno kriti starši sami. Otroci so zato pogosto prikrajšani za vodena druženja z vrstniki, letovanja, zimovanja in tabore. Še najbolj ranljivi so otroci iz družin v stiski, kjer starši že tako težko krijejo življenjske stroške, strošek dodatnega vzgojitelja pa za njih predstavlja nepremostljivo oviro.

Na to še posebej opozarja Anita Ogulin, glasnica pravic otrok in snovalka projekta Botrstvo v Sloveniji. »Prizadevamo si, da bi vsem otrokom omogočili enake možnosti za razvoj. Otroci, ki živijo v revščini, teh možnosti nimajo, še posebej pa so prikrajšani tisti otroci, ki se poleg revščine soočajo še s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. Prav njih moramo vključiti v spodbudnejša okolja in jim ponuditi različne možnosti za razvoj talentov predvsem pa možnosti za druženje z zdravimi vrstniki v neobremenjenem okolju.«

Humanitarno akcijo lahko podpre vsakdo, če med 16. in 21. marcem na eno od zbirnih mest po vsej Sloveniji prinese odpadni material. Sprejemali bodo odpadni papir, odpadno električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine. Podrobnejši seznam odpadnih materialov ter lokacij najdete na spletni strani akcije Čisto veselje www.cistoveselje.si. Ves izkupiček humanitarne akcije bo namenjen za vključevanje otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v organizirane prostočasne aktivnosti z vodstvom, ki ga potrebujejo za zdrav razvoj.  Vsi občani, ki bodo prinesli odpadne materiale v ta namen, sodelujejo v nagradnem žrebanju za 50 malih gospodinjskih aparatov Gorenje.

Vse o akciji lahko preberete na spletni strani:
cistoveselje.si

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje