Lokacije Povpraševanje

Velik požar v Gorenje Surovini

30.07.2013

V nedeljo, 21.7.2013, okrog 13. ure je na lokaciji za zbiranje in predelavo odpadkov našega podjetja Gorenje Surovina v Mariboru izbruhnil močan požar, ki so ga gasilci umirili šele v ponedeljek, 22.7., ko so z gašenjem žarišč nadaljevali do poznih nočnih ur. Tudi v naslednjih dneh je še potekalo gašenje posameznih zasevkov tlenja na deponiji odpadkov. Da smo v naslednjih dneh  preprečili ponovni vžig odpadkov smo na lokaciji postavili požarno stražo.

Pri gašenju požara je sodelovalo približno 200 prostovoljnih in poklicnih gasilcev iz Maribora in sosednjih občin. Strokovno podporo je nudila tudi Gorenjeva gasilska enota. Okrog 16. ure so uspeli lokalizirati požar, vendar je v nočnih urah prišlo do sekundarnega vžiga deponije odpadkov izven industrijske hale, zaradi česar se je požar ponovno razplamtel. Gasilci so požar uspeli omejiti šele v ponedeljek okrog 3. ure zjutraj. Tekom ponedeljka so se razmere na lokaciji začele umirjati, vendar je približno 50 gasilcev še cel dan gasilo žarišča. Pri saniranju ostankov požara so jim pomagali tudi zaposleni Gorenja Surovine.

Ob izbruhu požara delo na lokaciji ni potekalo, tako da v požaru ni bil poškodovan nihče izmed zaposlenih, prav tako ni bil poškodovan nihče izmed gasilcev, ki so sodelovali pri gašenju požara, so pa trije gasilci potrebovali pomoč zaradi izpostavljenosti vročinskemu valu.

Vzrok požara še ni znan. Ugotovljen bo v kriminalistični preiskavi, ki je v teku.

Požar je uničil dve tretjini industrijske hale za predelavo odpadne električne in elektronske opreme, mletje plastike in skladiščenje reciklata ter sončno elektrarno, nameščeno na strehi hale. Objekt je zavarovan in v naslednjih dneh bodo škodo popisali predstavniki zavarovalnice in sodni cenilci. Ocene škode, ki jo je povzročil požar, tako v tem trenutku še ne moremo podati.

V Gorenju Surovina si po umiritvi požara prizadevamo za čimprejšnjo vzpostavitev tekočega poslovanja na ostalih lokacij v sklopu podjetja. Na lokaciji Tezna so štiri poslovne enote. Zastoj proizvodnje je bil ves čas gasilske intervencije, v tem tednu pa smo pričeli z omejenim obsegom dela na poslovnih enotah kovin in nekovin. Na enoti proizvodnje trdnega goriva, ki je bila v neposredni bližini požara je potrebno preveriti še delovanje vse opreme, statiko zgradbe, električno omrežje in druga pomembna področja delovanja. Predvidevamo da se bo proizvodnja lahko začela čez 10 dni. Največja škoda je nastala na enoti odpadne električne in elektronske opreme, ki zaposluje 20-30 ljudi, ki so trenutno brez dela. Prepričani smo, da bodo ti delavci lahko obdržali delo, ker računamo na konstruktiven odnos državnih organov pri pridobivanju dovoljenj, ker so  v teku že  dogovori za nadomestno lokacijo.

Neizmerno smo hvaležni vsem gasilcem, ki so s svojim pogumom, požrtvovalnostjo in nesebičnostjo preprečili še večjo katastrofo, kot je sicer. Iskrena hvala!

Hvala tudi vsem poslovnim partnerjem in  našim delavcem, ki so bili v teh težkih trenutkih pripravljeni pomagati.

velik_pozar_v_gorenje_surovini3.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini2.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini4.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini5.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini6.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini7.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini8.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini9.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini10.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini11.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini12.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini13.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini14.jpg
velik_pozar_v_gorenje_surovini15.jpg

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje