Lokacije Povpraševanje

Od odpadnega aluminija do aluminijastega metulja

08.04.2024

S podjetjem Talum d.o.o., ki letos obeležuje 70 let delovanja, smo se podali na zeleno misijo. Predstavljamo vam projekt "Od odpadnega aluminija do aluminijastega metulja: Al 4ever / AL za vedno.

Učenci OŠ Kidričevo in OŠ Cirkovce bodo sodelovali pri zbiranju odpadnega aluminija, kot so ALU pločevinke, ALU doze, ALU tube in druge oblike ALU odpadne embalaže. V ta namen bomo od 20. marca do 22. aprila 2024 na šolah postavili posebne zabojnike, v katerih bodo učenci zbirali odpadni aluminij.
Hkrati bodo devetošolci pod mentorstvom ptujskega kiparja Tomaža Plavca ustvarjali skice metuljev, po katerih bo pripravil kalupe. V pripravljene kalupe bodo ulili zbran aluminij, iz katerega bodo nastali aluminijasti metulji. Ti metulji bodo del ALU obeležja, ki ga bodo postavili v krožišče pred novim tovornim vhodom v tovarno Talum.
Skozi projekt bomo mlade osveščali o pomenu recikliranja aluminija ter o trajnostnem pristopu k materialom. Na ta način skupaj z izobraževalnimi institucijami gradimo okolju prijazno prihodnost. To je priložnost, da mlade podučimo o pomenu recikliranja in o trajnostnih prizadevanjih. Želimo jim pokazati, da uporabljen in odvržen aluminij ne pomeni konca zgodbe tega materiala, temveč je pravzaprav nov začetek.

Cilji projekta:
Projekt zbiranja odpadne ALU embalaže in ozaveščanja otrok o pomenu reciklaže in trajnosti prinaša več pomembnih koristi:

Okoljska ozaveščenost: S tem projektom želimo spodbuditi in razvijati okoljsko ozaveščenost med mladimi, saj bodo mladi v prihodnosti prevzeli odgovornost za ohranjanje planeta.

Trajnostno ravnanje z viri: Zbiranje in recikliranje odpadne ALU embalaže pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih ali v naravi, ter spodbuja trajnostno ravnanje z viri.

Izobraževanje: Projekt omogoča mladim spoznavanje pomembnih vidikov reciklaže, krožnega gospodarstva in
uporabe aluminija kot trajnostne kovine prihodnosti.

Sodelovanje med šolama in podjetjem: Projekt vzpostavlja sodelovanje med lokalnima šolama in podjetjem Talum, kar prispeva k povezovanju izobraževalnega sektorja z gospodarstvom.

Spodbujanje čistilnih akcij: Mladi se učijo odgovornosti do okolja in se aktivno vključijo v čistilne akcije, kar prispeva k čistejšemu in bolj urejenemu okolju.

Motivacija za dosego ciljev: Nagrada v obliki denarnega nadomestila, ki ga bo podjetje Talum prispevalo v šolski sklad, mlade še dodatno motivira k aktivni udeležbi v projektu ter k zbiralni akciji.
Posnetek zaslona 2024-04-08 112156_copy_1.png
ALU metulji 70 (1).jpg
Posnetek zaslona 2024-04-08 113016.png

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje