Lokacije Povpraševanje
LFIA-REC, Recikliranje hitrih antigenskih LFIA testov (COVID-19)
LFIA-REC, Recikliranje hitrih antigenskih LFIA testov (COVID-19)

LFIA-REC, Recikliranje hitrih antigenskih LFIA testov (COVID-19)

28.11.2022

Pandemija Covid-19 je povzročila ogromne količine odpadkov iz medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, med katerimi so tudi hitri testi, ki delujejo na osnovi nanozlata. Velike količine teh testov se zavrže in sežiga. Ob sežigu enega milijona hitrih testov, zavržemo 0,1 gram zlata in 5000 kg plastike, v skupni vrednosti 15.000 €. V projektu bomo hitre teste reciklirali in ločili posamezne kakovostne komponente (zlato, plastika), ter jih uporabili kot sekundarni vir. S projektom želimo zmanjšati emisije toplogrednih plinov, ki bi nastali pri sežigu, ter doseči prehod na krožno gospodarstvo z učinkovito uporabo sekundarnih virov. Namen je tudi postaviti primer dobre prakse, kako se lotiti kompleksnejših reciklaž.
Projektna vsebina sledi dolgoročnemu cilju akcijskega načrta EU za krožno gospodarstvo, ki vključuje zmanjšanje odlaganja odpadkov na odlagališčih in povečanje ponovne uporabe in recikliranje odpadkov. Projekt se financira iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, v višini 674.873,85 €.
 
Cilj projekta:
Razviti postopek in inovativno tehnologijo za razstavljanje in recikliranje hitrih testov do visoko kvalitetnih sekundarnih surovin (zlato in plastika) za samostojno predelavo ali vključitev v nove izdelke.
 
Trajanje projekta: 1. 10. 2022 do 30. 4. 2024
 
Partnerji projekta:
  • Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru (vodilni partner)
  • Plastika Skaza d.o.o.
  • FTPO Slovenj Gradec
  • IMT Ljubljana
  • Zlatarna Celje d.o.o.
  • UKC Maribor
  • Surovina d.o.o. Maribor

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje