Lokacije Povpraševanje

IZJAVA ZA JAVNOST: POŽAR DNE 2.3.2020

03.03.2020

V ponedeljek 2.3.2020 je ob 12.36 v našem podjetju Surovina d.o.o., na Lahovi 38-40 v Mariboru prišlo do večjega požara. Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v večjem obsegu in hipnega požara v hali z nenevarnimi odpadki, kjer skladiščimo alternativno gorivo iz odpadkov. V intervenciji je sodelovalo okrog 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, ves čas pa so bili v pomoč naši delavci. Požar je bil v večernih urah lokaliziran, ponoči pa v glavnem pogašen, vendar je gašenje zaradi tlečih preostankov odpadkov še vedno potrebno. Gašenje otežuje uničena streha stavbe, ki jo je potrebno porušit, kar bomo po zahtevnih pripravljalnih delih izvedli takoj, ko bo to mogoče, predvsem pa brez nevarnosti za vse prisotne.
 
Zaradi trenutnega stanja na področju odpadkov v Sloveniji, smo pri svojem delovanju imeli sprejete vse preventivne ukrepe in kljub 24/7 urni požarni straži z rednimi obhodi kritičnih lokacij, tega nismo mogli preprečiti, saj je požar nastal hipoma in v velikih razsežnostih.
V preteklih letih smo še dodatno okrepili požarno varnost z A-testiranim avtomatskim javljanjem požara (požar je bil zaznan v par sekundah), 24/7 varovanjem, razvejanim hidrantnim omrežjem in izgradnjo dodatnega bazena za vodo za gašenje, dodatnim usposabljanjem zaposlenih na področju gašenja začetnih požarov, prav tako imamo sprejet protokol ravnanja ob izrednih dogodkih, s poklicnimi gasilci pa smo imeli tudi preventivne vaje.
 
Sicer pa bi radi poudarili vzrok za takšne situacije. V Sloveniji kljub nenehnim opozarjanjem in apeliranjem na državne institucije glede problematike na področju odpadkov nimamo lastnih rešitev za termično izrabo dela odpadkov, ki jih ni možno reciklirati. V Surovini prevzemamo skrb za ravnanje z odpadki v več kot 15.000 slovenskih podjetjih. Že od novembra naprej čakamo na izvozna dovoljenja, ker se je Madžarska odločila, da le-teh ne izdaja. Odpadki se predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov. Radi bi poudarili še, da delujemo v skladu z vsemi okoljevarstvenimi dovoljenji, kar je bilo ugotovljeno s številnimi nedavnimi okoljskimi in drugimi inšpekcijskimi pregledi.
 
V požaru na veliko srečo ni prišlo do nobenih telesnih poškodb, materialno škodo pa bomo ocenili po končani intervenciji. Zaradi gašenja je še vedno prisoten dim, zato naprošamo vse okoliške prebivalce, da imajo še vedno zaprta okna in naj se po nepotrebnem ne zadržujejo na prostem.
 
Vse občane Maribora in okolice pa naprošamo za razumevanje, saj se trudimo po svojih najboljših močeh, da preprečimo širjenje negativnih vplivov na okolje.
 
Vsi s svojim načinom življenja vsak dan ustvarimo goro odpadkov, za katere nekdo mora poskrbeti. Naša dejavnost, s katero se ukvarjamo že 70 let, je nepriljubljena, vendar se je potrebno zavedat, da je nujno potrebna.
Želeli bi se zahvaliti gasilcem in vsem pristojnim organom za pomoč in intervencijo, kakor tudi seveda vsem našim delavcem, ki z velikim prispevkom kažejo pripadnost podjetju.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje