Lokacije Povpraševanje

Izjava za javnost novinarske konference

13.03.2015

S Čistim veseljem na pomoč otrokom v stiski

Otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami so pogosto izpuščeni iz organiziranih prostočasnih aktivnosti. Z akcijo Čisto veselje jim lahko skupaj omogočimo nepozabno letovanje.

Ljubljana, 12. marca 2015 – Akcija Čisto veselje združuje humanitarno in ekološko noto. Poleg osveščanja o pomenu ločenega zbiranja odpadkov opozarja tudi na težave otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski. Prav ti namreč v sklopu organiziranih prostočasnih dejavnosti potrebujejo dodatnega spremljevalca, katerega stroške običajno krijejo starši sami. Za družine v stiski to predstavlja nepremostljivo oviro, zato so ti otroci mnogokrat prikrajšani za preživljanje prostega časa z vrstniki.

K akciji, ki jo v sodelovanju organizirata podjetje Gorenje Surovina d.o.o. in projekt Botrstvo v Sloveniji, lahko pristopi vsakdo. Med 16. in 21. marcem bo na več kot 30 zbirnih mestih po vsej Sloveniji mogoče oddati odpadni material. Ta bo ovrednoten, sredstva pa namenjena v poseben sklad za plačljive obšolske dejavnosti otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski.

»V času pomladanskega čiščenja smo želeli ljudem dati možnost, da z odpadki nekomu zares tudi pomagajo. Našo politiko družbene odgovornosti smo skozi akcijo Čisto veselje iz lokalnih okolij, kjer smo prisotni, razširili na vso Slovenijo. Veseli smo podpore številnih podjetij, vrtcev in šol, predvsem pa Slovenske vojske, Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so pristopili k projektu z zbiranjem odpadkov, širjenjem besede, pa tudi z dodatnimi zbirnimi mesti,« je dosedanji odziv na akcijo povzel direktor podjetja Gorenje Surovina Jure Fišer.

Pomen tovrstnega sodelovanja in spodbujanja solidarnosti je izpostavila tudi Anita Ogulin, glasnica pravic otrok in snovalka projekta Botrstvo v Sloveniji. »V okviru naših organiziranih prostočasnih dejavnosti si ves čas prizadevamo za enake možnosti vseh otrok. Ugotavljamo, da so še posebej prikrajšani prav otroci z različnimi motnjami, ki potrebujejo dodatno pozornost in pomoč. To so izključeni otroci, zato jih želimo vključevati v spodbudnejša okolja in jim ponuditi posebno pozornost spremljevalca in različne možnosti razvoja njihovih močnih področij. Pri tem pa je pomembno tudi druženje z zdravimi vrstniki v neobremenjenem okolju. Iz leta v leto pa opažamo vse večjo potrebo po pomoči staršem, tako v obliki svetovanja kot tudi varstva teh otrok.«

V občutljivo skupino otrok, ki jim skozi Čisto veselje želijo pomagati, spadajo otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, lažjimi duševnimi motnjami, avtističnimi motnjami ter primanjkljaji na posameznih področjih učenja, kot sta disleksija, disgrafija in diskalkulija. Specifike dela s temi otroci je pojasnila psihologinja Daša Vervega, strokovna direktorica zavoda Vir navdiha in izvajalka psihosocialne pomoči v okviru Družinskega centra Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

»Otroci s tovrstnimi motnjami potrebujejo poseben pristop. Zaradi svojih vedenjskih posebnosti se težje vključujejo v okolje, saj so s strani okolice stigmatizirani in iz družbe vrstnikov večkrat izločeni. Neredko se zgodi tudi, da jih starši prenehajo vključevati v prostočasne dejavnosti, ki otrokom predstavljajo dodaten socialni stres, samo pa so siti tega, da je njih otrok večkrat 'tarča vseh posmehov'. Otroci tako nimajo priložnosti za socializacijo, kar še dodatno okrepi njihov vzorec vedenja, da se v družbi vrstnikov ne znajdejo najbolje,« je izpostavila Vervega. Poudarila je še, da je prav zato ključnega pomena dodatni spremljevalec, ki jim nudi občutek sprejetosti, podporo in pomoč pri urjenju skopih socialnih veščin. S sredstvi, zbranimi v akciji, bodo otroci z navedenimi motnjami iz družin v stiski vključeni v organizirane prostočasne dejavnosti – letovanja, zimovanja, tabore in počitniško varstvo. Sredstva bodo namenjena tudi za kritje stroškov vzgojiteljev, ki bodo otrokom na voljo za prilagojen program.

Vodja projekta Čisto veselje pri podjetju Gorenje Surovina Petra Žunkovič je podrobneje predstavila vrste odpadnih materialov, s katerimi lahko otrokom pomagate na počitnice: »Na lokacijah bomo sprejemali štiri vrste odpadnih surovin. Odpadni papir, kot so revije, navadni papir, kartonske škatle, odsluženi učbeniki, potem je tukaj vsa odpadna električna in elektronska oprema, torej vse, kar je priključeno na elektriko ali se napaja z baterijami, sprejemali bomo jekleni odpad, razna vrtna orodja, dele mehanizacije, okovja, ograje, in pa barvne kovine, kot so izdelki iz bakra, cinka, aluminija ...«

Vsakdo, ki bo omenjene surovine prinesel na odkupne enote bo prejel tudi nagradni kupon in se uvrstil v žrebanje za 50 gospodinjskih aparatov Gorenje. Vse informacije o projektu in o odjemnih lokacijah Gorenja Surovine ter njihovih partnerjev so na voljo na spletni strani www.cistoveselje.si. Na YouTube kanalu Čisto veselje pa najdete tudi video navodila znanih oseb, ki so akcijo podprle.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje