Lokacije Povpraševanje

Iz invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst je nastala prva preprosta embalaža v sklopu projekta LEAP

12.10.2023

Za nami je prva polovica dela na projektu LEAP, kjer se kažejo prvi rezultati našega dela. Glavni namen projekta je razvoj in prikaz rešitev oblikovanja zaščitne embalaže iz lignoceluloznih rastlinskih vlaken (iz invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst), ki bo predstavljala alternativo EPS (stiropor) embalaži tudi za težje in transportno bolj obremenjene izdelke. Razvoj takšne embalaže v grobem sestoji iz petih korakov:
  1. Korak: Zbiranje in predpriprava invazivni tujerodnih rastlin za nadaljnje postopke proizvodnje. Glavna vloga Surovine v projektu je prav v tem prvem koraku, da zagotavljamo dovolj rastlinske biomase za nadaljnje aktivnosti pri ostalih projektnih partnerjih.
Tako so naše aktivnosti v preteklih mesecih zajemale odstranjevanje/nabiranje invazivnih rastlin ter izvajanje predpriprave zbranih rastlin za nadaljnje analize in proizvodnjo embalaže. Pravilna predpriprava rastlin za izdelavo zaščitne embalaže vključuje: odstranitev korenin, listov in cvetov iz stebel rastlin ter sušenje in mletje oz. rezanje stebel.

 
  1. Korak: Oblikovanje modela zaščitne papirne embalaže
V okviru projekta razvijamo odprtokodno orodje, ki bo podpiralo celostni pristop k zasnovi embalaže iz alternativnih lignoceluloznih vlaken.
  1. Korak: Priprava papirne kaše
  1. korak: Izdelava prototipne embalaže
  1. korak: Testiranje embalaže na mehanske obremenitve, biorazgradljivost, reciklabilnost in kompostabilnost
V drugi polovici projekta bo večji fokus na izdelavi prave zaščitne embalaže, ki bo lahko zamenjala EPS-stiropor pri zaščiti gospodinjskih aparatov. Prav tako v projektu trenutno vzpostavljamo e-info točko ter demonstracijski center, kjer bo možno dostopati do različnih vsebin na temo invazivnih rastlin ter izdelave embalaže iz lignoceluloze biomase. Vabljeni, da projektu sledite na socialnih omrežjih ter na spletni strani projekta: https://www.project-leap.com/ , kjer vas bomo obveščali o napredku.

Projekt Učno-demonstracijska mreža za načrtovanje in izdelavo trajnostne industrijske embalaže iz alternativnih lignoceluloznih vlaken (LEAP) sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma v višini 439.931,56 evrov.

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje