Lokacije Povpraševanje
Tekstil – prevzem rabljenih oblačil in drugega tekstila
Tekstil – prevzem rabljenih oblačil in drugega tekstila

Rabljeni tekstil

Dandanes so naše omare prepolne oblačil. Pogosto oblačila in drugi tekstil kupujemo samo zato, ker nam je všeč ali je trenutno ravno na voljo po znižani ceni.  Pravimo celo, da obleka naredi človeka. Za vsako priložnost želimo biti urejeni pa naj bo to vsakdanje opravilo ali posebna priložnost. V naših omarah pa se oblačila kopičijo in kopičijo. Kljub temu nas večina tarna, da nima nič za obleči, je tako? A prej ali slej pride trenutek, ko se odločite sprazniti svoje omare. Kam takrat z odvečnimi oblačili?

Ena izmed dobri možnosti je, da jih oddaste v posebne zabojnike Surovina. Naše podjetje si prizadeva slediti okoljskim ciljem ločenega zbiranja odpadkov. Zato je mreža posebnih zabojnikov za rabljeni tekstil postavljena po vsej Sloveniji.
Seznam najdete na tej povezavi: https://www.surovina.si/materiali/rabljeni-tekstil


Kaj spada v zabojnike za rabljeni tekstil?

Med rabljeni tekstil sodijo vsa otroška, ženska in moška oblačila, hišni tekstil, torej prti, zavese in posteljnina. V zabojnike z rabljenim tekstilom lahko oddate tudi popolne pare čevljev. Enega samega čevlja nikar ne oddajajte v te zabojnike.
 

Kaj nikakor ne spada v zabojnike za rabljeni tekstil?

Sedaj pa si še poglejmo, kaj nikakor ne sodi v tem zabojnike. Sem ne spadajo krojaški odpadki, cunje, vzmetnice in preproge. Prav tako ne oddajajte drugih vrst odpadkov. V zabojnike lahko odložite le čist in suh tekstil, ki naj bo v vrečkah. Svetujemo vam, da to storite vsako pomlad ali zimo. Na tak način boste storili nekaj dobrega za okolje in za vašo omaro.


Zakaj je recikliranje tekstila tako pomembno?

Ker prihranimo ogromno pesticidov, vode in energije in preprečimo še dodatno onesnaževanje zraka, vode in zemlje pri produkciji surovin za tekstil kot je bombaž.


Onesnaževanje pri proizvodnji bombaža

Za proizvodnjo 1 kilograma bombaža potrebujemo kar 10.000 litrov vode. To pomeni, da se za izdelavo ene same bombažne majice potrebuje kar 2.700 litrov vode. Če prešteje vse majice v vaši omari si lahko ustvarite predstavo koliko vode je bilo uporabljene pri proizvodnji samo vaših majic. Skupno se na letni ravni porabi kar 253 milijard ton vode. Seveda se uporablja sladka, pitna voda.
Zaradi pretirane proizvodnje bombaža v državah okoli Aralskega jezero je to jezero v parih desetletjih že skorajda izginilo. Ob podatku, da je Aralsko jezero 4 največje jezero na svetu, si lahko predstavljamo količine vode, ki so potrebne za produkcijo bombaža!

Proizvodnja bombaža porablja tudi gigantske količine pesticidov, da se zatirajo škodljive žuželke in rastlinski škodljivci bombaža, ko še raste na poljih. Na plantažah bombaža v okolici Aralskega jezera se letno potrese po zraku nad polji kar 43 milijonov ton pesticidov letno. Posledica je, da je med prebivalci tega območja kar 80% vseh primerov raka na grlu na svetu!
Produkcija bombaža kot glavne surovine za tekstil je 4 največji onesnaževalec na svetu.


 

Recikliranje tekstila je prihodnost za zdravo okolje

Na prvi pogled se zdi, da je recikliranje tekstila ena izmed domislic sodobnega časa. Vendar se tekstil reciklira že od 18. stoletja.  Razvilo se je iz potrebe po materialu za izdelovanje oblačil. V času vojn, ki jih je sprožal Napoleon po vsej Evropi, je prišlo do pomanjkanje volne.  To je vodilo do tega, da je bilo naročeno, da se vsi izdelki iz volne predelajo nazaj v klobčiče volne. V stiski se je potrebno znajti, mar ne? Tako se je razvila industrija recikliranja tekstila in obstala vse do današnjih dni. Dandanes je recikliranje tekstila vedno bolj priljubljeno in obenem se tako še vedno razvija in izboljšuje. Tudi naše podjetje Surovina stremi k daljšim življenjskim dobam surovin, med njimi tudi tekstila. Recikliranje tekstila je nastalo zaradi nuje, vendar danes pomeni več kot le-to. Danes predstavlja rešitev in boj proti onesnaževanju okolja.


Poglejmo si nekaj zanimivih podatkov o recikliranju tekstila.

1. Sintetika. Nekateri jo obožujejo, drugi prezirajo, saj nekatere na koži draži. Ker sintetična tkanina potrebuje več kot sto let, da se prične razkrajati sama od sebe v naravi, je nikoli ne zavrzite v naravi ampak jo raje odložite v naše zabojnike.

2. V ZDA povprečno gospodinjstvo zavrže okoli 40 kilogramov tekstila vsako leto. Letno to pomeni, da ta količina presega preko 15 milijonov ton rabljenega tekstila. Oblačila bi lahko bila podarjena naprej ali reciklirana. Ker smo v marsičemu vedno bolj podobni ZDA se raje odločimo za bolj okolju prijazno obnašanje.

3. Življenjska doba oblačila je v povprečju 3 leta. Če uporabljate oblačila samo eno sezono in bi radi kupovali nova, preverite ali je to res potrebno.

4. Če bi bila povprečna življenjska doba vsakega tekstila podaljšana za samo 3 mesece, bi na tak način lahko prihranili in zmanjšali izpust 5 % ogljika v ozračje.

5. Več kot 70 % ljudi na svetu nosi oblačila iz druge roke. To ne pomeni, da so oblačila raztrgana ampak jih ljudje, ko se jih naveličajo, predajo naprej povsem uporabna oblačila. Ta trend se počasi razvija tudi pri nas. 

6. Včasih je bila japonska svila tako dragocena, da so jo uporabljali namesto valute. Danes je tekstil izgubil svojo vrednost. Najdemo ga lahko odvrženega v naravi, kjer se še zelo dolgo ne bo razgradil in bo tako onesnaževal naše okolje, tla in vodo. Ne delajte tega. Raje prinesite rabljeni v zabojnike Surovina, ki so nastavljeni na različnih lokacijah.

7. Recikliranje tekstila nosi velik pomen, čeprav se tega morebiti ne zavedamo. Raziskave so pokazale, da reciklaža 2 milijonov ton tekstila naredi toliko dobrega za okolje, kot odstranitev milijona avtomobilov s cest. Takšne številke nam povedo veliko o pomembnosti recikliranja tekstila.


Kaj prinaša prihodnost?

Letno se zavrže ogromne količina tekstila na neprimeren in okolju neprijazen način. Kaj naredite s kosi oblačil, ki so vam preveliki, premajhni ali vam preprosto niso več všeč? Ali jih odvržete med navadne smeti in jih ne ločite pravilno. Ali jih slučajno odlagate v gozdovih, kjer bodo napoto in bodo obenem zastrupljali tudi okolje, vodovje in tla. Nikar ne počnite več tega. Povprečen Američan zavrže letno okoli 20 kilogramov tekstila in to na neprimeren način. To vodi v kopičenje in onesnaževanje. Oblačila mečemo stran, saj se niti ne zavedamo, da so
100 % primerna za recikliranje. V kolikor ne bomo začeli pametneje ravnati s tovrstnimi odpadki, bomo še naprej povzročali nepotrebno onesnaževanje. Zabojniki Surovine, ki so namenjeni rabljenemu tekstilu so naša rešitev, saj se jih lahko poslužimo kadarkoli in brez slabe vesti, saj bomo na tak način naredili nekaj dobrega za naše okolje.
V kolikor imate kakšno dodatno vprašanje glede rabljenega tekstila, vam je je naše podjetje Surovina zmeraj na voljo.  

Naj vaši odpadki
postanejo naša skrb!

Imate vprašanje? Pišite nam.

   Pošljite povpraševanje